Hyvä tietää asioita

Asunto-osakeyhtiölaki ja laki sen voimaanpanosta.


Osakkaan ilmoitusvelvollisuus muutostöistä huoneistossa
Muutostyöstä, joka voi vaikuttaa kantaviin rakenteisiin, talon eristyksiin, taloon asennettuihin vesi-, sähkö-, lämpö- tai vastaaviin johtoihin tai ilmanvaihtojärjestelmään, on ennen sen aloittamista ilmoitettava hallitukselle tai isännöitsijälle. Talon eristyksillä tarkoitetaan säännöksessä sekä vesi-, kosteus-, lämpö- että äänieristystä.

Ilmoitusvelvollisuus on siis erittäin laaja. Käytännössä ei mitään pintaremonttia suurempaa muutostyötä huoneistossa juurikaan voi tehdä ilman isännöitsijälle tai hallitukselle tehtävää ilmoitusta. Esimerkiksi keveiden väliseinien purkamisessa useimmiten joudutaan puuttumaan sähköjohtoihin, jolloin ilmoitusvelvollisuus on jo olemassa. Edelleen esim. parketin asentaminen saattaa vaikuttaa äänieristykseen ja kylpyhuoneen seinien laatoittaminen kosteuseristykseen, jolloin ilmoitus myös tulee tehdä.

Muutostyöilmoituksen voi tehdä Isännöintiverkon sivuilla riittävän ajoissa, että ilmoitus ehditään isännöintitoimistossa ja hallituksessa käsittelemään ennen muutostyön toteuttamista..

Lämmityslaitteisto, termostaattiset palvelut
Huoneisto lämmitetään vesikiertoisella lämmityspatterilla. Pattereissa kiertää ulkoilman lämpötilan mukaan säädetty vesi. Patterin lämmönluovutusta voi rajoittaa säätämällä patteriventtiiliä pienemmälle. Suurimman tehon patterista saa avaamalla venttiilin maksimiasentoonsa. Patteriventtiili on herkkä säätölaite, jota on käsiteltävä varovasti.

Patteri luovuttaa lämmön huoneeseen sekä säteilemällä että lämmittämällä patterin lähistöllä kiertävää huoneilmaa. Jotta patteri pystyisi luovuttamaan suunnitellun lämpömäärän, sitä ei saa peittää eikä ilman kiertoa sen edessä tai takana estää. Kalusteet patterin edessä tai pitkät verhot voivat vähentää patterin lämmönluovutusta merkittävästi. Ne myös haittaavat termostaattisen patteriventtiilin toimintaa.

Tavallinen termostaattinen patteriventtiili mittaa huoneilman lämpötilaa välittömästä läheisyydestä. Kun lämpötila nousee säädettyyn arvoon, joka teidän talossa on 22 astetta +/- 1 aste, venttiili säätyy pienemmälle tai sulkeutuu joksikin aikaa. Patteri voi tuntua viileältä, mutta huonelämpötila pysyy silti sopivana. Jos lämmityspatteri ja sen tavallinen termostaattinen patteriventtiili jäävät kalusteiden tai verhojen rajaamaan suljettuun tilaan, lämpiää tämä tila nopeasti ja venttiili sulkeutuu. Tässä tapauksessa venttiili pysyy suljettuna suurimman osan aikaa ja patterin lämmönluovutus on riittämätön.

Käden lämpötila on noin  + 35 astetta. Se aistii esim. + 30-asteisen patterin viileäksi, mutta tosiasiassa tämä patteri vielä lämmittää huonetilaa. Patteriventtiilin tai patterin alaosassa olevan säätötulpan rakennetta ei saa avata eikä niihin saa tehdä muutoksia.